Prigojin anunță că a oprit avansarea luptătorilor Wagner spre Moscova. Decizia a fost luată după negocierile cu Lukaşenko. Ce se întâmplă cu revolta din Rusia

de: Denisa Dudescu
24 06. 2023

Fondatorul grupului Wagner, Evgheni Prigojin s-a răzgândit și nu se mai duce la Moscova. Într-un mesaj transmis pe Telegram Prigojin a spus că a luat această decizie pentru a evita vărsarea de sânge”. Informația a fost preluată și de agenția de știri rusească TASS. Cel care a negociat cu Prigojin a fost Alexandr Lukaşenko, președintele Belarusului.

Putin i-a mulțumit pentru negocierile cu Prigojin

Update ora 21:41: Vladimir Putin i-a mulțumit lui Alexander Lukaşenko, președintele Belarusului, „pentru munca de detensionare a situației”, noteză de știri TASS.

„Astăzi, la ora 21, președinții au vorbit din nou la telefon. Președintele Belarus l-a informat pe președintele Rusiei în detaliu despre rezultatele negocierilor sale cu autoritățile Wagner PMC”, se arată în comunicat. 

„Președintele Rusiei ia susținut și i-a mulțumit colegului său din Belarus pentru munca depusă”.Kremlinul nu a făcut încă declarații publice cu privire la negocieri.

Între timp postul de televiziune rus RT, controlat de stat, raportează că trupele Wagner fac bagajele la Rostov și au postat filmări cu soldații Wagner care păreau să se pregătească să plece.

Reacția președintelui Zelenski, după anunțul lui Prigojin

Update ora 21:30: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că o revoltă a trupelor Wagner în Rusia, a scos la iveală un haos total în această țară.

„Lumea nu trebuie să se teamă. Știm că doar unitatea noastră ne protejează. Ucraina va putea cu siguranță să protejeze Europa de orice forță rusă, indiferent cine le comandă.

Vom proteja. Securitatea flancului estic al Europei se bazează doar pe apărarea noastră. Și de aceea fiecare manifestare de sprijin pentru apărarea noastră este sprijin pentru apărarea voastră, totul în lumea liberă”, a declarat președintele Ucrainei, sâmbătă seară, potrivit publicației ucrainene Pravda.

De ce a renunțat Evgheni Prigojin. Negocieri cu Lukașenko

Update ora 21:22: Evgheni Prigojin a fost de acord să oprească avansarea spre Moscova. Șeful grupului de mercenari Wagner a declarat că va opri mercenarii din drumul lor în Rusia. Cel care l-ar fi convins a fost președintele belarusului.

”Evgheni Prigojin a acceptat propunerea preşedintelui belarus Alexandr Lukaşenko de a opri deplasările membrilor înarmaţi ai Wagner şi măsurile de dezescaladare a tensiunilor”, se spune în anunţul transmis pe canalul oficial de Telegram al preşedinţiei belaruse.

Informația a fost confirmată și de Evgheni Prigojin pe canalul său de Telegram. Acesta a explicat și motivul pentru care a făcut cale întoarsă.

„Au vrut să desființeze compania militară Wagner. Ne-am îmbarcat într-un marș al justiției pe 23 iunie. În 24 de ore am ajuns la 200 km de Moscova. În acest timp nu am vărsat nici măcar o picătură din sângele luptătorilor noștri.

Acum a venit momentul când sângele ar fi putut fi vărsat. Înțelegând responsabilitatea și riscul ca sângele rusesc să fie vărsat pe o parte, ne întoarcem coloanele și ne întoarcem la tabere cum era planificat”, a spus Prigojin în mesajul postat pe canalul său de Telegram. 

Știrea inițială: Analistul militar Mick Ryan, general australian în rezervă, a explicat pentru publicația americană Businessinsider că cel mai probabil nu va exista un câștigător în urma tentativei de lovitură de stat în Rusia, însă va oferi un avantaj enorm Ucrainei pentru a-și intensifica atacurile în timp ce Putin își păzește spatele.

Este sau nu o lovitură de stat în Rusia. Ce spun experții

Vineri, Evgheni Prigojin a încercat să preia conducerea armatei ruse după luni de lupte interne. Strategul militar Mick Ryan a declarat pentru Insider că aceasta va semăna haos în Rusia, indiferent de rezultat. Ucraina ar putea folosi acest lucru în avantajul său dar „acesta este genul de situație în care nimeni nu câștigă”, a explicat acesta.

Indiferent dacă liderul Grupului Wagner înlătură conducerea militară rusă într-o aparentă tentativă de lovitură de stat care a început vineri, rezultatul ofertei lui Evgheni Prigojin pentru mai mult control va avea consecințe haotice pentru războiul din Ucraina.

Mick Ryan, un general major în retragere din armata australiană și membru al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, a declarat pentru Insider că, deși nu este clar ce se întâmplă exact pe teren în Rusia, „acesta este genul de lucru în care nimeni nu câștigă – toată lumea pierde ceva”.

Evgheni Prigojin și Vladimir Putin

O oportunitate pentru Ucraina. Cum poate folosi acest atu

Vineri, liderul grupului de mercenari Wagner a transmis o declarație în care a spus că „maleficul” minister al apărării din Rusia „trebuie oprit”. Primele rapoarte locale din presa rusă au indicat că trupele Wagner au preluat controlul asupra orașului Rostov pe Don.

Securitatea de stat rusă instrumentează un dosar penal împotriva lui Evgheni Prigojin ca răspuns la apelurile sale la „rebeliune armată”.

Lupta dintre liderul mercenarilor și conducerea militară rusă vine după luni de zile în care Evgheni Prigojin s-a certat cu președintele rus Vladimir Putin în legătură cu tratamentul aplicat armatei de mercenari Wagner

„Evgheni Prigojin va fi probabil cel mai mare perdant, dar Putin și cercul său interior vor arăta ca și cum nu ar avea în mână toate pârghiile puterii într-un mod în care unele elite rusești s-ar aștepta să o facă.

Iar armata rusă se va uita înainte la ucrainenii care îi atacă și se va uita în spatele lor și la națiunea lor, aparent în haos – indiferent dacă aceasta este o realitate sau nu – și va provoca o neliniște profundă în rândul liderilor ruși de rang înalt”, a punctat analistul Ryan. 

Acesta a declarat că neliniștea profundă resimțită de trupele rusești după ce au auzit un oficial afiliat regimului denigrând conducerea militară ar putea fi folosită în avantajul Ucrainei, care continuă să respingă atacurile rusești. 

Cine e pierde, cine câștigă

„Va exista o distragere a atenției la acest nivel, iar ucrainenii vor dori în mod clar să pună presiune asupra rușilor din punct de vedere tactic. Așa că vom vedea atacuri intensificate, sau cel puțin încercări de a avansa în est și în sud din partea ucrainenilor, dacă nu se întâmplă deja”, a mai spus acesta.

El a adăugat că, chiar dacă rapoartele privind lovitura de stat sunt exagerate – și „cunoscând Rusia, nu vom ști niciodată toate detaliile” – declarațiile lui Evgheni Prigojin vor adăuga „mai multă incertitudine și mai mult haos la diferite niveluri ale sistemului rusesc, indiferent de realitățile fizice de pe teren”.

„Cred că Evgheni Prigojin a trecut probabil un fel de Rubicon. Probabil că acesta este sfârșitul toleranței pentru ieșirile sale și pentru cererile sale față de armată. Cred că este foarte probabil ca lucrurile să nu se termine cu bine pentru el. Cu siguranță că, în locul lui, nu aș face rezervări sau aș rezerva locuri într-un azil de bătrâni”, a mai spus acesta.

Fost ambasador american în Ucraina: Mișcarea lui Prigojin este „aproape sigur o tentativă de lovitură de stat”

Fostul ambasador american în Ucraina, Bill Taylor a declarat pentru BBC că mișcarea declarată a lui Evgheni Prigojin împotriva conducerii militare ruse este „aproape sigur o tentativă de lovitură de stat”.

„Acest lucru este grav pentru Putin. Rușii iau acest lucru foarte în serios și se pare că ar trebui să o facă”. El spune că este puțin probabil ca șeful Wagner să reușească în planul său.

„Forțele Ministerului Apărării au echipamentul, au avioanele, au tancurile – au echipamentul militar în număr mare – pentru a pune la pământ forțele lui Prigojin”, spune el. Dar luptele interne rusești ar putea ajuta potențial Ucraina în lupta sa împotriva invaziei Rusiei, a mai subliniat acesta.